Šta je terapeutska masaža?

Terapeutska masaža je vrsta komplementarne i alternativne medicine (CAM) koja se često koristi za lečenje bolova u mišićima, povredama i ukočenosti. Terapija masažom se takođe koristi za lečenje mentalnih i emocionalnih problema, uključujući stres, anksioznost i depresiju.

Takođe se smatra tehnikom opuštanja, masažna terapija može pomoći u smanjenju napetosti i izazvati osećaj smirenosti i duboke relaksacije. Pored toga, masaža može biti u stanju da obuzda osećaj straha i anksioznosti i da pomogne u upravljanju drugim simptomima panike.

Vrste terapeutske masaže

Postoji mnogo različitih vrsta masaže koje nude maseri terapeuti. U zavisnosti od stila, masaže se često razlikuju po pritisku i fokusu na mišićnu grupu. Neke od najčešćih vrsta masaže uključuju:

Švedska masaža: Švedska masaža je najpopularnija vrsta masažne terapije i ima za cilj da pomogne opuštanju tela i uma. Uključuje potpunu masažu tela gde osoba leži na stolu za masažu dok masažni terapeut polako radi kroz različite mišićne grupe. Švedska masaža takođe pomaže u cirkulaciji krvi, ublažavanju mentalnog stresa i smanjenju bolova i napetosti u mišićima.

Deep tissue (Duboko tkivo): U masaži dubokog tkiva, maser terapeut koristi veći pritisak i intenzitet kada radi kroz mišiće. Masaža ima za cilj oslobađanje napetih i bolnih mišićnih čvorova koji su često povezani sa fizičkom nelagodnošću, stresom i glavoboljom.

Sportska masaža: koju sportisti često koriste, sportska masaža se koristi kao pomoć u atletskom treningu. Ova vrsta masaže je usmerena na pripremu mišića za intenzivan trening. Pored toga, sportska masaža se koristi da pomogne mišićima da se oporave nakon intenzivnih performansi ili povreda.

Šijacu: Često se naziva akupresura, šiacu je oblik masaže koji je sličan akupunkturi. Šiacu je nastao u Japanu i znači „pritisak prstom“. Umesto da koristi igle kao što je akupunktura, praktičar koristi svoje prste na tačkama pritiska. Smatra se da guranje ovih tačaka pomaže u oslobađanju energije i vraćanju ravnoteže u telo i um.

Tehnike terapeutske masaže

Terapija masažom uključuje manipulaciju mišićima gnječenjem, trljanjem, pritiskanjem ili tapšanjem različitih mišićnih grupa. Neke od tehnika koje se koriste uključuju:

Effleurage: Ovo uključuje lagane ili duboke poteze koji imaju za cilj da olakšaju napetost i izazovu opuštanje.
Petrisaža: Ova tehnika uključuje gnječenje mišića i može biti od pomoći za ublažavanje zategnutosti mišića ili grčeva.
Tapotement: Ovo uključuje tapkanje ili sabijanje kože kako bi se stvorio efekat udaranja.
Trenje: U ovoj tehnici, maser terapeut primenjuje mali, kružni, fokusirani pritisak na određene tačke na telu.

Maseri terapeuti koriste svoje ruke, podlaktice, pa čak i laktove da rade kroz različite grupe mišića. Neki terapeuti za masažu će takođe uključiti aromaterapijska ulja i umirujuću muziku kako bi pomogli u stvaranju mirnog i duboko opuštajućeg iskustva.

Kako pomaže terapeutska masaža?

Terapeutska masaža se često koristi za ublažavanje napetosti i bolova u mišićima. Može se koristiti samostalno, ali se takođe često koristi u kombinaciji sa drugim tradicionalnim tretmanima protiv bolova. Terapeutska masaža takođe može biti od pomoći za pomoć ljudima da se nose sa simptomima stanja uključujući:

  • Anksioznost
  • Depresija
  • Digestivni poremećaji
  • Fibromijalgija
  • Glavobolje
  • Nesanica
  • Panični poremećaj
  • Stres

Prednosti terapeutske masaže

Terapija masažom može pomoći telu da se opusti, što vam zauzvrat može pomoći da se oslobodite anksioznih i strašnih misli. Masaža može ublažiti bol i napetost mišića, poboljšati cirkulaciju i povećati fleksibilnost. Kao tehnika opuštanja, terapija masažom može pomoći u upravljanju odgovorom na borbu ili beg, ili reakciju na stres.

Reakcija „bori se ili beži“ je odgovorna za izazivanje zastrašujućih misli i reakcija koje često daleko nadmašuju svaku stvarnu pretnju u okruženju. Na primer, ljudi sa agorafobijom često se plaše da će imati napad panike u velikoj gomili ili u zatvorenom prostoru gde bi se osećali neprijatno ili bi im bilo teško pobeći.

Reakcija „bori se ili beži“ obično dovodi do neprijatnih fizičkih simptoma, kao što su kratak dah, ubrzan rad srca, prekomerno znojenje i bol u grudima. Terapija masažom može imati suprotan efekat na telo izazivanjem relaksacionog odgovora, smanjenjem napetosti, smanjenjem otkucaja srca i generalno čineći da se osoba oseća mirnije.

Terapeutska masaža u Beogradu

Ekselencija masaža je jedan od najstarijih centara za masažu u Beogradu, a trenutno i najveći u Srbiji. Preko 25 sertifikovanih masera i maserki će Vam pomoći da se u potpunosti oslobodite stresa i odmorite dušu i telo. Terapeutsku masažu izvodimo od našeg osnivanja i ponosni smo što nam se klijenti uvek vraćaju. Pogledajte naše recenzije.