Kako masaža utiče na vaše telo

Masaža je poznata po svojim opuštajućim svojstvima. Većina je upoznata da masaža ima moć da nas opusti, da se osećamo dobro i da ublaži napetost u mišićima – ali zašto je to tako?

Šta se dešava unutar naših tela?

Da li ste znali da masaža utiče na unutrašnje organe?

Možda je iznenađujuće, ali masaža utiče od otkucaja srca i jastučića vrhova prstiju, do funkcionisanja mozga.

Kako bi se bolje razumeli efekti masaže na telo potrebno je razumevanje anatomije i fiziologije
Anatomija i fiziologija posmatraju raspored organa i kako funkcioniše ljudsko telo.Pokušaćemo da istaknemo neke od efekata koje masaža ima na organe i sisteme.

Uticaj masaže na kožu

Koža je najveći organ na ljudskom telu. Senzori na koži registruju dodir i šalju signale u mozak i pomažu u opuštanju. Unutar naše kože imamo više različitih tipova nervnih ćelija, od kojih je svaka osetljiva na različit nivo dodira.

Kako se svaka od ovih nervnih ćelija stimuliše, one šalju signale u mozak koji oslobađaju endorfine koji nam pomažu da se osećamo srećno i opušteno.

Pored hormona, dok se naši nervni završeci stimulišu, kapilari se šire, omogućavajući protok krvi. Ubrzava razmenu na ćelijskom nivou unutar kože, što je korisno za elastičnost i ishranu kože. Konačno, manipulacija, putem stiskanja, pritiskanja i masažnih pokreta, takođe izaziva stimulaciju dubljih žlezda koje se nazivaju lojne žlezde. Stimulacija ovih žlezda je korisna za folikule kose, suvo vlasište i može dovesti do zdravijeg vlasišta i kose.

Efekti masaže na cirkulatorni sistem

Kada se masaža primenjuje na telo, povećava se dotok krvi, posebno do područja koje se tretira. Ovo pomaže u unosu svežih hranljivih materija u ćelije i uklanjanju otpada, održavajući vaše telo zdravim.

Pravac masaže je takođe važan, a svi profesionalni maseri uvek će masirati u pravcu srca, a samim tim i prirodnim tokom krvi (ovo se zove ‘venski tok’), kao i unaprediti protok krvi kroz ceo tok – telo.

Efekti masaže na limfni sistem

Efekti na limfni sistem
Limfni sistem sadrži limfu, ovo je tečnost koja prenosi bela krvna zrnca po celom telu (između ostalog).

Masaža pomaže protok limfe jer se limfni sistem oslanja samo na sopstveno kretanje tela da transportuje limfu po telu.

Efekti masaže na mišiće

Mehanički efekti:

Stvaranje toplote, omogućavajući tkivima da postanu savitljiviji
Povećanje cirkulacije
Masaža isteže mišiće poprečno kao i uzdužno, što omogućava adhezijama i fascijama koje okružuju mišiće da olabave ili razbiju
Smanjenje zategnutosti i poboljšanje fleksibilnosti mišića.
Masaža takođe može biti korisna kao prirodni lek za bol, ili kada mišići počnu da se grče. Uobičajeno da ljudi instinktivno trljaju ili masiraju područje kada osete grč ili bol. Kada imate grčeve, masaža zagreva i dovodi dotok krvi u to područje.

Napomena: Sve produžene ili ponavljajuće grčeve treba da ispita lekar

Reflektivni efekti:

Masaža stimuliše receptore koji prenose signale do centralnog nervnog sistema, a to zauzvrat izaziva smanjenje napetosti u mišićima i osećaj opuštenosti.
Masaža izaziva puštanje endorfina za koji se pokazalo da smanjuje bol i napetost mišića

Efekat masaže na skeletni sistem

Zbog efekata koje masaža ima na naše mišiće, ovo zauzvrat utiče na kosti. Na primer, kada je mišićna napetost smanjena, napetost unutar tetiva se oslobađa i može pomoći skeletnom okviru da se ponovo poravna. Ovo može dodatno povoljno uticati na ukupno držanje i pokretljivost.

Masaža takođe može razbiti adhezije koje se mogu formirati između tetiva i kosti ili ligamenata i kostiju.

Efekti masaže na digestivni sistem

Efekti koje masaža ima na probavni sistem su u vezi sa detoksikacijom vašeg sistema. Ovo se vraća na jednu od osnovnih efekata masaže: čišćenje tela od toksina.

Uticaj masaže na endokrini sistem

Kada je osoba pod stresom, telo povećava hormone, kao što su kortizol i vazopresin. Pošto masaža ima smirujući efekat na autonomni nervni sistem, utvrđeno je da pomaže u regulisanju hormonske neravnoteže i na taj način smanjuje stres. Međutim, potrebno je napomenuti da je ovo veoma teško precizno izmeriti zbog načina na koji masaža utiče i na naše endorfine.

Endorfini mogu da daju osećaj euforije i inhibiraju osećaj bola, a masaža često izaziva oslobađanje endorfina, međutim nivo ovog oslobađanja varira od osobe do osobe. To znači da je svako iskustvo masaže jedinstveno za pojedinca.

Kako masaža utiče na vaša pluća i disanje

Efekat na respiratorni sistem će se razlikovati u zavisnosti od vrste primenjene tehnike masaže. Stimulativni pokreti kao što su pokreti tapotementiranja su veoma korisni za one sa zagušenim grudima, jer će ovi stimulativni pokreti pomoći da se olabavi sluz i otvore disajne puteve.

U međuvremenu, opuštajuća masaža leđa će uticati na nervni sistem i zauzvrat će dovesti do usporavanja daha i podsticanja dubokog disanja, sa dodatnim potencijalom za smanjenje krvnog pritiska.

Profesionalni maseri koji pružaju sportske masaže primeniće dublje pokrete na mišiće grudnog koša sportiste. Ovi mišići se nazivaju interkostalni mišići i nalaze se između rebara. Duboko istezanje može smanjiti naprezanje mišića i pomoći pri disanju u sportskim aktivnostima.

Uticaj masaže na neurološki sistem

Šta se dešava sa našim nervnim sistemom kada smo na masaži?

Masaža obično ima smirujući i balansirajući efekat na nervni sistem. Tokom masiranja, nervi i senzorni receptori se stimulišu i poruke se šalju duž nervnih puteva preko kičmene moždine do mozga. Parasimpatički sistem zatim usporava telesnu aktivnost, kao što je smanjenje otkucaja srca, snižavanje krvnog pritiska i smanjenje količine znoja.

Jedan od argumenata za korišćenje masaže kao efikasnog leka za stres je činjenica da stres stimuliše simpatički sistem koji ubrzava rad srca, podiže krvni pritisak i mobiliše glukozu. Ideja je da ne možete stimulisati oba ova odgovora u isto vreme, ili u najmanju ruku, da masaža može smanjiti efekte stresa.